Rabu, 28 Disember 2016

Nasi Goreng Suun (Super Healthy Food อ_อ)

Image result for cook tumblr gif

Jangan ingat hakak muda ni tak pandai masuk dapur ahahaha...alhamdulillah berkat tengok tv almost 24 jam ni (adeh pecahkan tembelang sendiri XD), Ira reti masak start Form 1. Ibu tak ajar pon, apa keluar kat tv tu la yg Ira buat XD.  Alhamdulillah lepas jugak la nak masak lauk Melayu Indian Chinese yang berat2 macam Nasi Lemak, Ayam Masak *Kurma Kari Sup Sambal Tempoyak etc*, Daging etc tu semua bagai ecehhhh....Nanti kalau hakak2 habang2 hadik2 bagitau mak2 kay yang saya boleh buat bakal menantu XD.

So amarilah Ira tunjuk sikit pic nasi goreng suun versi Ira macam mana *sorry gambar gegau 1000 skala richter plus kualiti xhelok ngat2*

*atas telur tu bukan kicap or ape2*

Ira bab makan memang cerewet. Tak nak ikan la kicap la. So hahaha end up masak sendiri ibu kata XD. Ibu fade up nak masak sebab nanti bukan nak makan XD.

Btw mangkuk tu mangkuk favourite sebab cute ja. Mangkuk tu macam ala2 dalam kdrama. Gitew~

So kenapa Ira letak 'Super Healthy Food', sebab ade byk sayur dr nasi or suun. 3-4 jenis. Plus, bukan xnak masukkan protein tapi Ira just malas nak potong depa XD.

Bahan2:
1 or 1 1/2 senduk nasi
2/3 paket Suun
Kubis
Sawi
Bayam
4 ulas bawang putih
3 cili padi
Garam 
Telur (kalau nak Telur Mata Kerbau tu*

Ha bahan dia senang je kan nak sediakan. Kawan-kawan ade jugak panggil ni Nasi Goreng Budak Nerd. I'll be like.....wth~ hahaha

Cara-cara:
1. Tumbuk bawang putih dengan cili padi. *Boleh je kalau nak guna bawang merah. Ira guna bawang putih je sebab bawang putih senang nak lumat XD. Plus, rasa bawang putih ni lagi buatkan rasa sayur2 nanti manis n sedap.*
2. Rendam suun dalam air biasa. Biarkan je dulu kat tepi.
3. Potong sayur-sayur tu semua.
4. Letak minyak masak sikit n masukkan bawang dengan cili yang dah ditumbuk tadi.
5. Kalau rasa dah bertukar warna tu, masuk sayur-sayuran tadi.
6. Bila dah kuar sikit air dari sayur tu n nampak sayur dan agak masak, masukkan suun. Gaul je
7. Last sekali masukkan nasi. Dah gaul helok tu baru letak garam.

And telur tu kalau nak lah~ Korang boleh je nak letak ayam ke ikan bilis ke daging ke~

Daaaa~~~ siap! 


2 ulasan: